Uw huisarts heeft met u afgesproken dat u een H2-ademtest ondergaat. Door een H2-ademtest te doen wordt bepaald of er een tekort is aan het enzym lactase. Dit enzym helpt bij het afbreken van melksuiker (lactose) in de darmen.
Een H2-ademtest wordt veelal aangevraagd bij darmklachten. Dit onderzoek maakt duidelijk of uw lichaam in staat is lactose, glucose of fructose (een soort suiker) om te zetten in glucose. Glucose is een suiker die het lichaam nodig heeft voor een goede stofwisseling.
Via de darmen worden suikers opgenomen in het lichaam. Als suikers in onvoldoende mate uit voedsel worden opgenomen, dan zetten de aanwezige bacteriën in de darmen deze suikers om in waterstof (H2). Waterstof wordt, via opname in het bloed, door de longen uitgeblazen. Het meten van de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht geeft informatie over de darmfunctie.
U wordt voor het onderzoek nuchter verwacht op de afgesproken locatie. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd om op vier momenten via een mondstuk (verbonden aan een ademtestapparaat) uw adem uit te blazen. Om het half uur wordt zo het waterstofgas gemeten. Ieder moment bestaat uit meerdere metingen. Na de eerste keer blazen, krijgt u een bekertje lactose te drinken; dit is water waarin melksuiker is opgelost. Tijdens het onderzoek mag u niet eten, drinken of roken. Wel mag u een beetje water drinken.
In de tussentijd verblijft u in de wachtruimte van het laboratorium. Wij adviseren u om iets mee te nemen als tijdverdrijf en eventueel een boterham om direct na de test iets te kunnen eten. Na afloop van de test wordt u een kop koffie of thee aangeboden.
De test is niet belastend. Wel kunt u last krijgen van buikkrampen en diarree door het ingenomen suikerwater.
Voor een H2-ademtest is het nodig dat u vooraf een afspraak maakt via ZekerWeten, 088 - 005 7777.
Het onderzoek kan plaatsvinden op één van de volgende ZekerWeten locaties:
U wordt vanaf 8.00 uur op de afgesproken locatie verwacht. Het onderzoek duurt twee uur.
Wat u wel mag eten/drinken | Wat u niet mag eten/drinken |
wit brood, beschuit, crackers, cornflakes, biscuit, eierkoek | bruin brood, roggebrood, volkoren brood, muesli, volkoren beschuit |
jonge en jong belegen kaas, vleesbeleg, vruchtenhagel, stroop, basterd(suiker), jam | pindakaas, chocoladepasta |
heldere bouillon, vetarm, gebakken/gebraden vlees, kip (ongepaneerd), vis (ongepaneerd) | sterk gekruide sausen of sterk gekruide jus, ei |
witte rijst, witte pasta, gekookte aardappelen, puree | volkoren pasta, zilvervlies rijst, frites, chips, erwten, bonen, kapucijners, linzen |
ongeveer 100 gram gekookte groente, licht verteerbaar zoals witlof, worteltjes, spinazie | alle koolsoorten, spruiten, zuurkool, bloemkool, broccoli, uien, knoflook, tauge, prei, radijs, paprika, champignons, tomaten |
zuurtjes, pepermunt | fruit, gedroogd fruit, appelmoes, rauwkost, noten, vruchtengebak en chocolade |
radijs, heldere druivensap of appelsap, koffie, thee | melk en melkproducten, sojamelk, alcoholhoudende dranken. |
De huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt van ZekerWeten de uitslag van het onderzoek. Met hem of haar spreekt u af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.
Gebruik van overgebleven lichaamsmateriaal als bloed en urine
Wetenschappelijk onderzoek op lichaamsmateriaal, zoals bloed en urine, is nodig voor een voortdurende verbetering van de gezondheidszorg. Lichaamsmateriaal dat na de analyse overblijft, kan voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Dit gebeurt op anonieme wijze. Dat wil zeggen dat er niet meer kan worden nagegaan van wie het materiaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijke of kwaliteitsdoeleinden, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of bij het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken. Dit geldt dan voor alle toekomstige bloedafnames en inleveringen van materiaal.
Bezwaar inzage door Rijnstate specialist
Uitslagen van diagnostisch onderzoek uitgevoerd door ZekerWeten (aangevraagd door uw huisarts of andere zorgverlener) worden opgenomen in uw Rijnstate patiëntdossier.
Als u verwezen wordt naar een Rijnstate specialist kan hij/zij deze diagnostiek uitslagen inzien in uw Rijnstate patiëntdossier. Uiteraard worden deze gegevens alleen gebruikt door de medisch specialist(en) waarnaar u verwezen bent. Als u bezwaar heeft tegen inzage door deze specialisten kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of bij het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken. Het bezwaar kan ook op dezelfde wijze weer worden ingetrokken. Meer informatie over uw Rijnstate patiëntdossier vindt u op Uw medisch dossier (rijnstate.nl)