Heeft u last van een infectie aan uw luchtwegen, dan kan uw huisarts materiaal uit uw longen opsturen naar ZekerWeten voor onderzoek. In het laboratorium bekijken wij of er micro-organismen in uw longen zitten die de infectie veroorzaken en hoe deze te behandelen zijn.
Uw huisarts neemt een uitstrijkje af van uw keel of keelneusholte (nasopharynx) of vraagt u om opgehoest slijm/speeksel uit de longen (sputum) in een potje op te vangen. De huisarts of de assistente strijkt voor de keeluitstrijk met een wattenstokje langs uw pharynxboog, diep in de keel. Dit doet geen pijn, maar kan wel een kokhalsreflex opwekken, wat u als vervelend kunt ervaren. Een nasopharynxuitstrijk wordt gemaakt door met een flexibele wattenstok diep uw neus in te gaan. Uw huisarts stuurt het materiaal vervolgens op naar ZekerWeten.
Wanneer u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van het soort onderzoek dat we moeten doen. Is er sprake van een bacteriële kweek, dan duurt dit drie tot vijf werkdagen, omdat bacteriën tijd nodig hebben om te groeien. Bij onderzoek naar virussen kijken we meestal naar de aanwezigheid van DNA van een bepaald virus. De uitslag van dat onderzoek is meestal na twee tot drie werkdagen bekend. De huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt van ZekerWeten de uitslag van het onderzoek. Met hem of haar spreekt u af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.
Gebruik van overgebleven lichaamsmateriaal als bloed en urine
Wetenschappelijk onderzoek op lichaamsmateriaal, zoals bloed en urine, is nodig voor een voortdurende verbetering van de gezondheidszorg. Lichaamsmateriaal dat na de analyse overblijft, kan voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Dit gebeurt op anonieme wijze. Dat wil zeggen dat er niet meer kan worden nagegaan van wie het materiaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijke of kwaliteitsdoeleinden, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of bij het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken. Dit geldt dan voor alle toekomstige bloedafnames en inleveringen van materiaal.
Bezwaar inzage door Rijnstate specialist
Uitslagen van diagnostisch onderzoek uitgevoerd door ZekerWeten (aangevraagd door uw huisarts of andere zorgverlener) worden opgenomen in uw Rijnstate patiëntdossier.
Als u verwezen wordt naar een Rijnstate specialist kan hij/zij deze diagnostiek uitslagen inzien in uw Rijnstate patiëntdossier. Uiteraard worden deze gegevens alleen gebruikt door de medisch specialist(en) waarnaar u verwezen bent. Als u bezwaar heeft tegen inzage door deze specialisten kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of bij het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken. Het bezwaar kan ook op dezelfde wijze weer worden ingetrokken. Meer informatie over uw Rijnstate patiëntdossier vindt u op Uw medisch dossier (rijnstate.nl)