Als u mogelijk een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft opgelopen, kan er een SOA-onderzoek worden aangevraagd. Door materiaal op te sturen naar ZekerWeten kunnen we in het laboratorium onderzoeken of u daadwerkelijk een SOA heeft.
Bij mannen heeft het onze voorkeur om voor het onderzoek gebruik te maken van de eerste straal ochtendurine. Was eerst uw penis met een nat washandje, schuif uw voorhuid iets terug en plas de eerste urine in het potje. Eventueel kan uw huisarts een uitstrijkje van uw plasbuis (urethra) maken. Hiervoor brengt uw huisarts een dunne wattenstok twee tot vier centimeter uw plasbuis in en draait deze even rond.
Bij vrouwen heeft het onze voorkeur om voor het onderzoek gebruik te maken van een vaginale (zelf)uitstrijk. Dit kunt u zelf (thuis) doen door een wattenstok drie tot vijf centimeter in uw vagina in te brengen en even rond te draaien. Uw (huis)arts kan dit ook voor u doen. Bij vrouwen raden we het af om urine in te sturen voor SOA-onderzoek, omdat de urine minder gevoelig is.
U kunt uw urine of het uitstrijkje met het ingevulde aanvraagformulier afgeven bij uw huisarts of op één van de onderstaande locaties afgeven:
U kunt ook op afspraak bij ons terecht. Klik hier voor het maken van een afspraak.
Neem bij uw bezoek altijd uw Rijnstate-kaart mee. Geen Rijnstate-kaart? Neem dan uw identiteitsbewijs mee.
U kunt uw urine of uitstrijkje ook met behulp van de verzendetui via de reguliere post verzenden. Volgt u dan alstublieft de bijgevoegde instructies voor het inpakken van onderzoeksmateriaal. Het persoonlijk afgeven van de ontlasting op een van onze locaties heeft echter onze voorkeur.
Inleveren bij uw huisarts is mogelijk als uw huisarts u dit heeft verteld.
In het laboratorium kijken wij of er DNA van micro-organismen in uw urine of uitstrijkje zit. De uitslag hiervan is meestal na twee werkdagen bekend. De huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt van ZekerWeten de uitslag van het onderzoek. Met hem of haar spreekt u af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.
Gebruik van overgebleven lichaamsmateriaal als bloed en urine
Wetenschappelijk onderzoek op lichaamsmateriaal, zoals bloed en urine, is nodig voor een voortdurende verbetering van de gezondheidszorg. Lichaamsmateriaal dat na de analyse overblijft, kan voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Dit gebeurt op anonieme wijze. Dat wil zeggen dat er niet meer kan worden nagegaan van wie het materiaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijke of kwaliteitsdoeleinden, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of bij het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken. Dit geldt dan voor alle toekomstige bloedafnames en inleveringen van materiaal.
Bezwaar inzage door Rijnstate specialist
Uitslagen van diagnostisch onderzoek uitgevoerd door ZekerWeten (aangevraagd door uw huisarts of andere zorgverlener) worden opgenomen in uw Rijnstate patiëntdossier.
Als u verwezen wordt naar een Rijnstate specialist kan hij/zij deze diagnostiek uitslagen inzien in uw Rijnstate patiëntdossier. Uiteraard worden deze gegevens alleen gebruikt door de medisch specialist(en) waarnaar u verwezen bent. Als u bezwaar heeft tegen inzage door deze specialisten kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of bij het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken. Het bezwaar kan ook op dezelfde wijze weer worden ingetrokken. Meer informatie over uw Rijnstate patiëntdossier vindt u op Uw medisch dossier (rijnstate.nl)