Bloedbuizen MIL

Update Coronavirus (SARS-CoV-2) screening (PCR) + sneltest

20 november 2020

Vanuit de huisartsen zijn er veel vragen gekomen over de stand van zaken rondom de Coronavirus screening en hoe om te gaan met de sneltesten. In samenwerking met het Medisch Microbiologisch en immunologisch laboratorium (MIL) en Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) berichten we u het volgende.

Coronavirus screening /Afname door huisarts
Voor de screening van Coronavirus kunnen patiënten bij voorkeur terecht bij een van de GGD testlocaties, klik hier. Indien een patiënt niet in staat is om een van de GGD testlocaties te bezoeken, kan de huisarts ervoor kiezen om zelf materiaal af te nemen voor de Coronavirus screening en in te sturen naar het MIL. De beperking voor het insturen van COVID diagnostiek is komen te vervallen.

Aanvragen via Zorgdomein
Vraag de Coronavirus screening bij voorkeur aan via ZorgDomein; SARS-CoV-2 PCR 1 / Afname door HA/zorgverlener (materiaalsoort uitstrijk nasopharynx - oropharynx).

Afnamemedium
Voor het afnemen van de Coronavirus screening zijn complete verzendetuis beschikbaar. Deze verzendetuis zijn uitsluitend telefonisch te bestellen via nummer 088 – 005 5455.

Afname-instructie
Wilt u meer informatie over de wijze van afname, klik hier.

Transport afgenomen materialen
U kunt de afgenomen materialen op de volgende manieren inleveren:
• Meegeven met Rijnstate/ZekerWeten bode.
• Zelf of persoonlijk afgeven een van de (bloedafname)locaties van ZekerWeten/Rijnstate.
• Deponeren in brievenbus. Houdt hierbij rekening met een langere doorlooptijd.
• In het weekend bij locatie Rijnstate Velp.

Uitslagen
In de meeste gevallen is de uitslag na binnenkomst bij het MIL, binnen 24 uur bekend. Deze doorlooptijd kan alleen gegarandeerd worden indien de aanvraag via ZorgDomein is gedaan en de testcapaciteit niet wordt overschreden.
• Uitslagen worden helaas niet worden doorgebeld. Zodra uitslagen bekend zijn, worden deze gerapporteerd.
• Uitslagen kunnen van maandag t/m vrijdag worden opgevraagd bij het MIL via 088-005 5455. In verband met drukte heeft dit echter niet onze voorkeur. Buiten deze tijden zijn wij niet bereikbaar voor het opvragen van Coronavirus       uitslagen, ook niet via de arts-microbioloog.

Kosten
Zowel aan onderzoek dat is afgenomen door de huisarts, als aan onderzoek dat aan huis is afgenomen (op verzoek van de huisarts) door ZekerWeten, zijn geen kosten verbonden voor de patiënt. De kosten voor de Coronavirus screening komen dus niet ten laste van het eigen risico.

Coronavirus screening /Afname aan huis via ZekerWeten
ZekerWeten biedt de mogelijkheid om op werkdagen de afname voor Coronavirus screening te verzorgen bij patiënten aan huis. Dit geldt voor patiënten die vallen in de volgende categorieën:
• Verdachte patiënten die op korte termijn naar een ELV/kortdurend verblijf in de VVT gaan.
• Verdachte patiënten waarbij thuiszorg ingeschakeld moet worden.
• Verdachte patiënten die (kleinschalig) met andere kwetsbare ouderen/VG/RIBW in een huis wonen waarbij de uitslag invloed heeft op quarantaine van andere bewoners.
• Verdachte patiënten die in een huis wonen met huisgenoten die in een cruciaal beroep werkzaam zijn en niet 2 weken t.g.v. quarantaine gemist kunnen worden.

Voor de afname aan huis dient door de huisartspraktijk telefonisch contact opgenomen te worden met het laboratorium via 088 - 005 5293 en een testaanvraag gedaan te worden via Zorgdomein in combinatie met afname aan huis. We streven naar een zo kort mogelijke responstijd, echter kunnen wij dit niet garanderen.   

Zie voor overige informatie onze website.

Sneltest
Het MIL onderzoekt de mogelijkheden op het gebied van ondersteuning bij het gebruik van de Coronavirus antigeen sneltest. Zodra hierover meer bekend is, wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Meer informatie?
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met ZekerWeten of uw relatiebeheerder via 088 - 005 5100.